LiDAR-зйомка на базі SUV допомагає ефективній роботі в шахтах
05.09.2024

LiDAR-зйомка на базі SUV допомагає ефективній роботі в шахтах

Мідний рудник Юйлонг у Тибеті — велике родовище міді. Розташований на висоті 4569 - 5118 метрів, він має суворий клімат. Він належить до напівпосушливого та надзвичайно холодного альпійського регіону. Незважаючи на надзвичайно важкі умови, вона багата на ресурси. Станом на 2023 рік він має ресурси мідної руди в 855 мільйонів тонн і збережені запаси металевої міді в 5,5828 мільйона тонн.

unnamed00.jpg

Лідар дозволяє швидко і точно отримувати тривимірні просторові дані кар’єрів. Випромінюючи лазерні промені та отримуючи відбиті сигнали, він може сканувати великі площі гірничих ділянок за короткий час і генерувати детальні дані хмари точок. На шахті є TLS (наземний лазерний сканер). Зважаючи на великі розміри ділянки видобутку, велику висоту над рівнем моря та відносно тривалий час підготовки до роботи, сканування всього району видобутку займає три дні.

Що можна зробити, щоб отримати дані швидше?

Для збору даних ми привезли БПЛА SF1200 і бортовий літар SA130 далекої дії. У високогірній та вітряній обстановці БПЛА відмінно впорався із завданням по збору.

unnamed.jpg

unnamed

SA130 інтегровано з модулем камери, тому ми можемо отримувати дані RGB і дані хмари точок одночасно. Після постобробки програмним забезпеченням ми отримали DOM, DEM і дані 3D моделі. Оскільки це відкрита шахта, класифікувати хмару точок дуже просто.

unnamed

Зібрані DEM були імпортовані в програмне забезпечення для розрахунку об’єму для двофазного порівняння та розрахунку.

unnamed

Завдяки цьому проекту ми виявили, що використання бортового методу LiDAR було набагато ефективнішим, ніж TLS (наземний лазерний сканер). Це повністю продемонструвало сильну адаптивність безпілотника SF1200 до навколишнього середовища та точність бортового літарного радара SA130 на великій відстані.

unnamed